Επικαιροτητα|7 ΛΕΠΤΑ

Τήρηση αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας λόγω Covid

Δημιουργήθηκε: 30/10/2020

Σε τροποποίηση των μέτρων προστασίας που πρέπει να εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, προχώρησε η κυβέρνηση.

Οι κανόνες για την τήρηση αποστάσεων και τα άλλα μέτρα προστασίας αφορούν το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Ωστόσο, γίνεται διάκριση ανάλογα με το επιδημιολογικό επίπεδο που βρίσκεται η κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Το επιδημιολογικό επίπεδο της κάθε περιοχής εμφανίζεται στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19.

Ποια μέτρα πρέπει να εφαρμόζουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις;

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Δ1α/Γ.Π.οικ.67924/23.10.2020), η χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό καθίσταται υποχρεωτική σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Υποχρεωτική είναι, επίσης, η τήρηση απόστασης 1.5 μέτρου.

Όσον αφορά το καθεστώς τηλεργασίας και μέτρα σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού, υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με το επιδημιολογικό επίπεδο.

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα προστασίας που ισχύουν σε κάθε επιδημιολογικό επίπεδο στον παρακάτω πίνακα.

Ιδιωτικές επιχειρήσεις και μέτρα προστασίας λόγω Covid

Επίπεδο 1 (χαμηλό) Επίπεδο 2 (μέτριο) Επίπεδο 3 (υψηλό) Επίπεδο 4 (πολύ υψηλό)
Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό
Τήρηση απόστασης 1.5 μέτρου Τήρηση απόστασης 1.5 μέτρου Τήρηση απόστασης 1.5 μέτρου Τήρηση απόστασης 1.5 μέτρου
Απασχόληση back office ή τηλεργασία για εργαζόμενους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες/ομάδες αυξημένου κινδύνου Υποχρεωτική τηλεργασία για το 20% επί του συνόλου των εργαζομένων Υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% επί του συνόλου των εργαζομένων Μειωμένο προσωπικό και τηλεργασία
Εξυπηρέτηση κοινού κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν ραντεβού Εξυπηρέτηση κοινού με προτεραιότητα σε επείγουσες περιπτώσεις, και πάντα κατόπιν ραντεβού Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και μόνο κατόπιν ραντεβού

Ποια μέτρα πρέπει να εφαρμόζουν τα κέντρα διασκέδασης;

Σε κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering και μπαρ, επιτρέπεται μόνο η παρουσία καθήμενων πελατών.

Επιπλέον, επιτρέπεται η χρήση της μπάρας από τους πελάτες με την τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί. Ωστόσο, η κάθε δυάδα σκαμπό πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1.5 μέτρου από την επόμενη.

Επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους με νόμιμη άδεια, μπορούν να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα με βάση τις παρακάτω προϋποθέσεις.

Κέντρα διασκέδασης και μέτρα προστασίας λόγω Covid

Επίπεδο 1 (χαμηλό) Επίπεδο 2 (μέτριο) Επίπεδο 3 (υψηλό) Επίπεδο 4 (πολύ υψηλό)
Κλειστά 01.00-05.00 Κλειστά 00.30-05.00 Κλειστά 00.00-05.00 Αναστολή λειτουργίας
Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό
6 άτομα ανά τραπέζι 6 άτομα ανά τραπέζι 4 άτομα ανά τραπέζι
Ελάχιστη απόσταση 1.8 μέτρα μεταξύ των τραπεζιών (περιμετρικά και προς όλες τις κατευθύνσεις) Ελάχιστη απόσταση 1.8 μέτρα μεταξύ των τραπεζιών (περιμετρικά και προς όλες τις κατευθύνσεις) Ελάχιστη απόσταση 1.8 μέτρα μεταξύ των τραπεζιών (περιμετρικά και προς όλες τις κατευθύνσεις)
Χώροι με χωρητικότητα άνω των 300 ατόμων: 50% του πιθανού πληθυσμού της άδειας για τη συνολική ωφέλιμη επιφάνεια ή των τραπεζοκαθισμάτων για άδειες χωρίς γνωστοποίηση. Μέγιστο όριο: 500 καθήμενοι Χώροι με χωρητικότητα άνω των 300 ατόμων: 50% του πιθανού πληθυσμού της άδειας για τη συνολική ωφέλιμη επιφάνεια ή των τραπεζοκαθισμάτων για άδειες χωρίς γνωστοποίηση. Μέγιστο όριο: 300 καθήμενοι Χώροι με χωρητικότητα άνω των 300 ατόμων: 50% του πιθανού πληθυσμού της άδειας για τη συνολική ωφέλιμη επιφάνεια ή των τραπεζοκαθισμάτων για άδειες χωρίς γνωστοποίηση. Μέγιστο όριο: 150 καθήμενοι
Χώροι με χωρητικότητα έως 300 άτομα: 65% του πληθυσμού της άδειας. Μέγιστο όριο: 200 καθήμενους Χώροι με χωρητικότητα έως 300 άτομα: 50% του πληθυσμού της άδειας. Μέγιστο όριο: 150 καθήμενους Χώροι με χωρητικότητα έως 300 άτομα: 30% του πληθυσμού της άδειας. Μέγιστο όριο: 90 καθήμενους
Χωρίς ζωντανή μουσική

Ποια μέτρα πρέπει να εφαρμόζουν επιχειρήσεις εστίασης;

Σε επιχειρήσεις εστίασης, όπως εστιατόρια, καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια και καντίνες, επιτρέπεται μόνο η παρουσία καθήμενων πελατών.

Επιπλέον, επιτρέπεται η χρήση της μπάρας από τους πελάτες με την τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί. Ωστόσο, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των διπλανών δυάδων σκαμπό πρέπει να είναι 1.5 μέτρο.

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα στον παρακάτω πίνακα.

Επιχειρήσεις εστίασης και μέτρα προστασίας λόγω Covid

Επίπεδο 1 (χαμηλό) Επίπεδο 2 (μέτριο) Επίπεδο 3 (υψηλό) Επίπεδο 4 (πολύ υψηλό)
Κλειστά 01.00-05.00 (εξαιρούνται υπηρεσίες take away, delivery και drive-through με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ) Κλειστά 00.30-05.00 (εξαιρούνται υπηρεσίες take away, delivery και drive-through με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ) Κλειστά 00.00-05.00 (εξαιρούνται υπηρεσίες take away, delivery και drive-through με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ) Αναστολή λειτουργίας. Λειτουργία μόνο για υπηρεσίες take away, delivery και drive-through
Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό, καθώς και από το κοινό κατά την αναμονή Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό, καθώς και από το κοινό κατά την αναμονή
6 άτομα ανά τραπέζι 6 άτομα ανά τραπέζι 4 άτομα ανά τραπέζι (δύναται να είναι μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι για μέλη της ίδιας οικογένειας)
Πληρότητα 80% του πιθανού πληθυσμού της άδειας της συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας ή των τραπεζοκαθισμάτων για άδειες χωρίς γνωστοποίηση. (Εξαιρούνται επιφάνειες που παραχωρήθηκαν με το άρθρο 65 του ν. 4688/2020 [Α’ 101]) Πληρότητα 65% του πιθανού πληθυσμού της άδειας της συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας ή των τραπεζοκαθισμάτων για άδειες χωρίς γνωστοποίηση. (Εξαιρούνται επιφάνειες που παραχωρήθηκαν με το άρθρο 65 του ν. 4688/2020 [Α’ 101]) Πληρότητα 50% του πιθανού πληθυσμού της άδειας της συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας ή των τραπεζοκαθισμάτων για άδειες χωρίς γνωστοποίηση. (Εξαιρούνται επιφάνειες που παραχωρήθηκαν με το άρθρο 65 του ν. 4688/2020 [Α’ 101])
Σε χώρους όπου προσφέρεται ζωντανή μουσική, η πληρότητα περιορίζεται στο 30% της ωφέλιμης επιφάνειας.

Ποια μέτρα πρέπει να εφαρμόζουν καταστήματα τροφίμων;

Η χρήση μάσκας από προσωπικό και κοινό είναι υποχρεωτική σε καταστήματα τροφίμων, όπως σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία.

Επιπλέον, υπάρχουν κανόνες σχετικά με την τήρηση αποστάσεων και τον επιτρεπόμενο μέγιστο αριθμό πελατών εντός του καταστήματος.

Τα μέτρα παρουσιάζονται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα.

Καταστήματα τροφίμων και μέτρα προστασίας λόγω Covid

Επίπεδο 1 (χαμηλό) Επίπεδο 2 (μέτριο) Επίπεδο 3 (υψηλό) Επίπεδο 4 (πολύ υψηλό)
Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό) Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό) Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό) Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό)
4 άτομα έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 10 τ.μ. 4 άτομα έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 10 τ.μ. 4 άτομα έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 10 τ.μ. 4 άτομα έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 10 τ.μ.
Απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ των ατόμων Απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ των ατόμων Απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και διασφάλιση μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 ατόμων Απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ των ατόμων
Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια
Δυνατότητα έναρξης λειτουργίας κατά 1 ώρα νωρίτερα Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές κατόπιν έκδοσης σχετικής υπουργικής απόφασης
Απαγόρευση λειτουργίας από 00.00 έως 05.00 Απαγόρευση λειτουργίας από 00.00 έως 05.00

Ποια μέτρα πρέπει να εφαρμόζουν καταστήματα στο χώρο του λιανεμπορίου;

Σε καταστήματα λιανεμπορίου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο για τους πωλητές, όσο και για τους καταναλωτές.

Επιπλέον, υπάρχουν περιορισμοί ως προς το ανώτατο όριο ατόμων εντός του καταστήματος, καθώς και για την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα στον πίνακα.

Καταστήματα λιανεμπορίου και μέτρα προστασίας λόγω Covid

Επίπεδο 1 (χαμηλό) Επίπεδο 2 (μέτριο) Επίπεδο 3 (υψηλό) Επίπεδο 4 (πολύ υψηλό)
Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό) Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό) Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό) Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό)
4 άτομα έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 10 τ.μ. 4 άτομα έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 10 τ.μ. 4 άτομα έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 10 τ.μ. 4 άτομα έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 10 τ.μ.
Απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ των ατόμων Απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ των ατόμων Απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και διασφάλιση μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 ατόμων Απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ των ατόμων
Έναρξη λειτουργίας στις 10 π.μ. Έναρξη λειτουργίας στις 10 π.μ.

Ειδικά για τα περίπτερα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μόνο για τους πωλητές, ενώ απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ κατά τις ώρες:

  • 01.00 –  05.00 (επίπεδο 1)
  • 00.30 – 05.00 (επίπεδο 2)
  • 00.00 –  05.00 (επίπεδο 3)
  • 00.00 –  05.00 (επίπεδο 4)

Επιπλέον, στο επίπεδο 4 αναστέλλεται η λειτουργία των καταστημάτων που προσφέρουν τις παρακάτω υπηρεσίες:

  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, καθώς και τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα
  • Υπηρεσίες εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών και μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών (με κερματοδέκτη)
  • Υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, με τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια
  • Υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (ίντερνετ καφέ)

Ποια μέτρα προστασίας πρέπει να εφαρμόζουν κομμωτήρια λόγω Covid;

Κομμωτήρια, καθώς και επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, οφείλουν να τηρούν τα παρακάτω μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού.

Μέτρα για κομμωτήρια και επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής

Επίπεδο 1 (χαμηλό) Επίπεδο 2 (μέτριο) Επίπεδο 3 (υψηλό) Επίπεδο 4 (πολύ υψηλό)
Υποχρεωτική μάσκα για προσωπικό και πελάτες Υποχρεωτική μάσκα για προσωπικό και πελάτες Υποχρεωτική μάσκα για προσωπικό και πελάτες Υποχρεωτική μάσκα για προσωπικό και πελάτες
4 άτομα έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 10 τ.μ. 4 άτομα έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 10 τ.μ. 4 άτομα έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 10 τ.μ. 4 άτομα έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 10 τ.μ.
Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας
Μόνο με ραντεβού Μόνο με ραντεβού Μόνο με ραντεβού Μόνο με ραντεβού
Δυνατότητα λειτουργίας τις καθημερινές από 07.00 έως 22.00 και το Σάββατο από 07.00 έως 21.00 Δυνατότητα λειτουργίας τις καθημερινές από 07.00 έως 22.00 και το Σάββατο από 07.00 έως 21.00

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Λογιστικές συμβουλές