Επικαιροτητα|5 ΛΕΠΤΑ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ : Tο Νοέμβριο η Πλατφόρμα

Δημιουργήθηκε: 05/08/2020
Ανανεώθηκε: 08/09/2020

Στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ. Το νέο αυτό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης είναι η εξέλιξη του προηγούμενου προγράμματος επιδότησης γαι αναβάθμιση κτιρίων με όνομα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».

Ο ενισχυμένος προϋπολογισμός 850 εκατομμυρίων ευρώ θα δώσει αυξημένα ποσοστά επιδότησης για εγκατάσταση συτημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και αρκετές επιλογές ενεργειακής αναβάθμισης σε κατοικίες. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τελικό στόχο τη μεγιστοποίηση του οφέλους για κάθε νοικοκυριό που συμμετέχει στην προσπάθεια ενεργειακής αναβάθμισης.

Τώρα παρουσιάζουμε ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα, το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ» που στοχεύει πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας και στην ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών, με νέα κίνητρα και παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης ενέργειας.

Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης

Δηλώσεις πάνω στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ

Επίσης αναφέρθηκε ότι πρόκειται να προκηρυχθούν περισσότερα ολοκληρωμένα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης. Τονίστηκε δε πως νοικοκυριά που δε θα καταφέρουν να ενταχθούν στο αρχικό πρόγραμμα, θα μπορέσουν να επιδοτηθούν στις επόμενες φάσεις.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίστηκε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη, ότι τα προγράμματα αυτά αναγνωρίζονται και ταιριάζουν με τη γενικότερη ευρωπαϊκή ατζέντα. Είναι μια σύγχρονη προσέγγιση για την εξοικονόμηση ενέργειας, που δίνει έμφαση στην ενεργητική εξοικονόμηση.

Εξοικονόμηση ενέργειας με μόνωση κελύφους κτηρίου

Το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ και τα υπόλοιπα προγράμματα που θα ακολουθήσουν θα αφορούν δημόσια κτήρια, δομές του τουρισμού, κ.α. Συνολικά αποτελούν εργαλεία ενεργοποίησης της αγοράς για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων.

Αυτό που κάνει το νέο πρόγραμμα πολύ ελκυστικό για την αγορά είναι ότι δεν είναι πλέον στατικό, αλλά θα ανανεώνεται συνέχεια. Θα έχει δηλαδή κυλιόμενο ύφος και θα παραμένει ανοικτό. Τα κονδύλια θα είναι ευρωπαϊκά με βασικό χρηματοδότη το επόμενο ΕΣΠΑ καθώς και άλλα ευρωπαϊκά ταμεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε πως η δράση έχει έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα. Μάλιστα αναφέρει πως θα έχει άμεσο όφελος για τους πολίτες, αλλά και την απασχόληση, καθώς δημιουργεί κύκλο εργασιών σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Βοηθά, ακόμη, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ;

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μόνο ιδιώτες που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία. Η επιχορήγηση θα δοθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2019. Η επιλεξιμότητα των δαπανών του προγράμματος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Επιλέξιμες κατοικίες θεωρούνται οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες καθώς και μεμονωμένα διαμερίσματα. Μία κατοικία για να επιλεγεί, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

  1. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του προσώπου που τη χρησιμοποιεί.
  2. Να υφίσταται νόμιμα.
  3. Να έχει καταταχθεί βάσει του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης με έκδοση μετά την 26.11.2017, σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
  4. Δεν θα πρέπει να έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Εισοδηματικά κριτήρια συμμετοχής

Τα εισοδηματικά κριτήρια για να ενταχθεί ένα νοικοκυριό στο πρόγραμμα ακολουθούν στον παρακάτω πίνακα.

Πίνακας εισοδηματικών κριτηρίων συμμετοχής

Α/Α Ατομικό Εισόδημα Οικογενειακό Εισόδημα Βασικό Ποσοστό Επιχ/σης COVID-19 premium 2020 – 2021 Ενεργειακό premium αναβάθμισης κτιρίων Ζ/Η σε Β (τουλάχιστον) Μέγιστο Ποσοστό Επιχ/σης
1 ≤ 10.000 ≤ 20.000 65% 10% 10% 85%
2 > 10.000 – 20.000 > 20.000 – 30.000 55% 10% 10% 75%
3 > 20.000 – 30.000 > 30.000 – 40.000 50% 10% 10% 70%
4 > 30.000 – 50.000 > 40.000 – 70.000 45% 10% 10% 65%
5 > 50.000 – 90.000 > 70.000 – 120.000 35% 10% 10% 55%

Κατηγορίες δυνατών αναβαθμίσεων μέσω του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ

Οι αναβαθμίσεις που μπορούν να λάβουν χώρα μέσω του προγράμματος είναι συγκεκριμένα οι εξής:

  1. Αντικατάσταση κουφωμάτων
  2. Τοποθέτηση /αντικατάσταση θερμοκάλυψης κελύφους
  3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης – ψύξης
  4. Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  5. Παρεμβάσεις ενεργειακής αυτονομίας (Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων net metering και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας)
  6. Υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
  7. Παρεμβάσεις έξυπνων συστημάτων (smart home): έξυπνος φωτισμός, έξυπνη διαχείριση συστήματος θέρμανσης ψύξης, απομακρυσμένος έλεγχος (αισθητήρες διαρροής, υγρασίας κλπ)
  8. Κοινόχρηστες παρεμβάσεις για πολυκατοικίες (εγκατάσταση inverter στους ανελκυστήρες, αναβάθμιση συστήματος φωτισμού με έξυπνο σύστημα διαχείρισης)
Σχεδιασμός ενεργειακής αναβάθμισης κατοικίας

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50.000€, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. ή τις 100.000€ ανά ΑΦΜ ωφελούμενου δικαιούχου. Ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός για τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας είναι 1,2€ ανά εξοικονομούμενη ΚWh. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός κοινόχρηστων παρεμβάσεων σε πολυκατοικίες φτάνει τις 80.000€.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος. Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων για τις επιλέξιμες κατοικίες αναμένεται να ξεκινήσει το Νοέμβριο, σε διακριτές χρονικά ημερομηνίες ανά περιφέρεια. Τέλος, για τις πολυκατοικίες προβλέπεται διακριτός προϋπολογισμός και η σχετική έναρξη υποβολής αιτήσεων αναμένεται το Δεκέμβριο.

Επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία λογιστή