Επικαιροτητα|3 ΛΕΠΤΑ

Fuel Pass: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την επιδότηση καυσίμων

Δημιουργήθηκε: 28/04/2022

Σε λειτουργία βρίσκεται απ’ το πρωί της Τρίτης η πλατφόρμα Fuel Pass για την ενίσχυση φυσικών προσώπων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Η έκτακτη επιδότηση απευθύνεται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια δικαιούχους κι αφορά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2022.

Ο κάθε δικαιούχος αναμένεται να λάβει από 30 έως 50 ευρώ, ανάλογα με τον τόπο της κύριας κατοικίας του και τον τύπο του οχήματός του.

Τι είναι το Fuel Pass;

Το Fuel Pass είναι ένα έκτακτο μέτρο ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της υπέρμετρης αύξησης του κόστους καυσίμων κίνησης. Η ενίσχυση αφορά αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα και ελευθέρους επαγγελματίες.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Fuel Pass;

Δικαιούχοι του Fuel Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με έως 30.000 ευρώ δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα για το φορολογικό έτος 2020.

Ο κάθε δικαιούχος μπορεί να δηλώσει μόνο ένα ΙΧ όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο, το οποίο θα πρέπει να:

  • βρίσκεται σε κυκλοφορία
  • είναι ασφαλισμένο
  • έχει πληρωμένα τέλη κυκλοφορίας

Επιπλέον, ο δικαιούχος θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οχήματος ή αυτό θα πρέπει να βρίσκεται σε καθεστώς leasing.

Πώς εκδίδεται το Fuel Pass;

Για να εκδώσουν το Fuel Pass, οι δικαιούχοι του προγράμματος χρειάζεται να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στο vouchers.gov.gr.

Η σύνδεση στην πλατφόρμα γίνεται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται σταδιακά με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των δικαιούχων. Συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

Ημερομηνίες υποβολής αίτησης για Fuel Pass

Ημερομηνία Δικαιούχοι
26 Απριλίου ΑΦΜ που λήγει σε 0, 1 και 2
27 Απριλίου ΑΦΜ που λήγει σε 3, 4 και 5
28 Απριλίου ΑΦΜ που λήγει σε 6 και 7
29 Απριλίου ΑΦΜ που λήγει σε 8 και 9
30 Απριλίου Όλοι οι δικαιούχοι ανεξαρτήτως ΑΦΜ

Οι δικαιούχοι θα χρειαστεί να επικαιροποιήσουν τα παρακάτω στοιχεία:

  • διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  • αριθμό κινητού τηλεφώνου
  • IBAN προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού στον οποίο είναι συνδικαιούχοι, εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό»

Οι δικαιούχοι μπορούν, επίσης, να υποβάλουν την αίτησή τους στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Πώς γίνεται η καταβολή του ποσού της ενίσχυσης;

Η ενίσχυση μπορεί να καταβληθεί με δύο τρόπους:

  • Μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας που χρησιμοποιείται με κατάλληλο smartphone
  • Μέσω τραπεζικής κατάθεσης σε μία απ’ τις παρακάτω τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Viva, Παγκρήτια Τράπεζα

Ποιο είναι το ποσό της ενίσχυσης;

Το ποσό της ενίσχυσης που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος εξαρτάται απ’ τον τόπο της κύριας κατοικίας του και τον τύπο του οχήματός του.

Ποσό ενίσχυσης για δικαιούχους Fuel Pass

Ποσό ενίσχυσης Δικαιούχοι
50 ευρώ Ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
40 ευρώ Ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα
35 ευρώ Ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
30 ευρώ Ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα

Οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν την άυλη ψηφιακή κάρτα θα επιδοτηθούν επιπλέον με το ποσό των 5 ευρώ.

Εμπιστευτείτε την προετοιμασία της αίτησής σας στην Enimeris