Θέλετε να ιδρύσετε τη δική σας επιχείρηση και σχεδιάζετε να προχωρήσετε σε έναρξη ατομικής επιχείρησης;
Η ατομική επιχείρηση είναι η πιο παλιά και απλή μορφή επιχείρησης στον κόσμο. Αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και όχι άδικα, αφού προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα για μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις.
Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά εκείνα για τα οποία ξεχωρίζει η ατομική επιχείρηση και ποια είναι η διαδικασία ίδρυσής της;
Συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου για να μάθετε την απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματα.
Η ατομική επιχείρηση είναι μια νομική μορφή μικρών επιχειρήσεων. Ιδρύεται και διοικείται από ένα άτομο, τον επιχειρηματία. Ο επιχειρηματίας είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτης και διαχειριστής. Αυτό σημαίνει ότι έχει την ευθύνη όλων των αποφάσεων και των συνεπειών τους. Ως μοναδικός εταίρος, ευθύνεται αποκλειστικά για το σύνολο των χρεών της εταιρείας με την προσωπική του περιουσία.
Προτού προχωρήσετε στην έναρξη ατομικής επιχείρησης, χρειάζεται πρώτα να δείτε αν η συγκεκριμένη νομική μορφή επιχείρησης σας καλύπτει.
Τα βασικά γνωρίσματα της ατομικής επιχείρησης είναι τα εξής:
Η διαδικασία ίδρυσης ατομικής επιχείρησης είναι σχετικά απλή, καθώς δεν απαιτείται ελάχιστο κεφάλαιο σύστασης. Επιπλέον, το κόστος σύστασης είναι χαμηλό και κατ’ επέκταση «φιλικό» προς το νέο επιχειρηματία.
Στην παρούσα φάση, η ίδρυση ατομικής επιχείρησης δεν υπάγεται στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να πάτε στη Δ.Ο.Υ. της περιοχής σας για την έναρξη της ατομικής σας επιχείρησης.
Ας δούμε αναλυτικά τα βήματα.
Στο πρώτο στάδιο, θα χρειαστεί να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα έγγραφα και να προχωρήσετε στις σχετικές προεγγραφές σε ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ και Δ.Ο.Υ.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προσδιορίσετε την έδρα της επιχείρησής σας.
Στην πράξη, η έδρα είναι ο χώρος όπου θα εκτελείται η δραστηριότητα της επιχείρησης. Εκεί θα πρέπει να βρίσκονται και τα φορολογικά βιβλία της επιχείρησης.
Για δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, η έδρα της ατομικής επιχείρησης μπορεί να είναι το σπίτι σας. Αυτό, όμως, δεν επιτρέπεται για επιχειρήσεις με εμπορική δραστηριότητα.
Κατά περίπτωση, τα παρακάτω έγγραφα θεωρούνται αποδεικτικό έδρας ατομικής επιχείρησης:
Αν νοικιάζετε τον χώρο, θα χρειαστείτε το μισθωτήριο συμβόλαιο επαγγελματικής μίσθωσης σε δύο αντίγραφα.
Αν πάλι ο χώρος εγκατάστασης είναι δωρεάν παραχώρηση, θα χρειαστείτε:
Η διαδικασία έναρξης μιας ατομικής επιχείρησης ξεκινά ουσιαστικά με την προεγγραφή στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).
Ανάλογα με τη δραστηριότητα της επιχείρησής σας, κάνετε προεγγραφή στο οικείο Επιμελητήριο (Εμπορικό & Βιομηχανικό ή Βιοτεχνικό ή Επαγγελματικό κλπ).
Σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει επίσης να δηλώσετε και να κατοχυρώσετε τον διακριτικό τίτλο της επιχείρησής σας. Μπορείτε να ελέγξετε αν είναι διαθέσιμη η επωνυμία που θέλετε στο businessregistry.gr.
Κατά την επίσκεψή σας στο Επιμελητήριο, θα πρέπει να καταθέσετε συμπληρωμένη μια αίτηση και ένα παράβολο εγγραφής.
Εφόσον η επιλεγμένη επωνυμία και διακριτός τίτλος γίνουν αποδεκτά, θα παραλάβετε μια βεβαίωση για τον αύξοντα αριθμό κράτησης της επωνυμίας. Η βεβαίωση ισχύει για 2 μήνες.
Στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού κατά της πανδημίας Covid-19, η προεγγραφή στο ΓΕΜΗ μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά. Συγκεκριμένα, θα χρειαστεί να στείλετε email στο αντίστοιχο τμήμα Επιμελητηρίου της πόλης σας.
Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να κάνετε προεγγραφή στα μητρώα ασφάλισης του ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ) ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Η εγγραφή γίνεται στο υποκατάστημα που ανήκει η έδρα της επιχείρησής σας. Μαζί σας, θα πρέπει να έχετε τα παρακάτω δικαιολογητικά:
Αφού κάνετε την προεγγραφή, θα έχετε ένα μήνα περιθώριο για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία έναρξης εργασιών στην εφορία. Σε διαφορετική περίπτωση, η προεγγραφή θα ακυρωθεί.
Η επίσημη εγγραφή στον ΕΦΚΑ ξεκινά με την έναρξη στην εφορία. Ανεξάρτητα από το αν η έναρξη θα γίνει στις αρχές ή στο τέλος του μήνα, θα χρεωθείτε τις εισφορές για ολόκληρο τον μήνα.
Στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού κατά της πανδημίας Covid-19, η προεγγραφή στον ΕΦΚΑ μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, στέλνοντας email στην αντίστοιχη υπηρεσία που είναι η έδρα της επιχείρησης.
Έφτασε, λοιπόν, η ώρα της αλήθειας. Ή πιο συγκεκριμένα, η ώρα που πρέπει να επισκεφτείτε τη Δ.Ο.Υ. έδρας, όπου ανήκει η επιχείρησή σας, για έναρξη εργασιών.
Μαζί σας θα πρέπει να έχετε τα παρακάτω δικαιολογητικά:
Εκτός από τα παραπάνω δικαιολογητικά, τα αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα που είναι υπήκοοι χωρών εκτός Ε.Ε. πρέπει να υποβάλλουν στη Δ.Ο.Υ. και άδεια διαμονής για εργασία στην Ελλάδα, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, διενεργείται επιτόπιος έλεγχος (αυτοψία) της έδρας της επιχείρησης εντός 3 ημερών απ’ την υποβολή της δήλωσης έναρξης. Μετά το πέρας του ελέγχου, συμπληρώνεται το Έντυπο «Ειδική Έκθεση Αυτοψίας» που επισυνάπτεται στη Δήλωση Έναρξης.
Έχετε στα χέρια σας τη βεβαίωση έναρξης εργασιών; Συγχαρητήρια, είστε επίσημα επιχειρηματίας!
Ωστόσο, υπάρχουν δυο ακόμα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία σύστασης ατομικής επιχείρησης:
Για τη λειτουργία της επιχείρησής σας, θα χρειαστεί να προμηθευτείτε σφραγίδα επιχείρησης και τα απαραίτητα μπλοκάκια αποδείξεων.
Επίσης, θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν επαγγελματικό λογαριασμό όψεως σε τράπεζα της επιλογής σας και να τον δηλώσετε στο TaxisNet μέσα σε 30 ημέρες απ’ την έναρξη δραστηριότητας.
Τέλος, θα πρέπει να αγοράσετε ταμειακή μηχανή που να συνδέεται στο TaxisNet και να κάνετε απογραφή εργοδότη στο ΙΚΑ, αν σκοπεύετε να απασχολήσετε προσωπικό.