Η αναζήτηση εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, πόσο μάλλον μετά από τις ραγδαίες αλλαγές που επέφερε στην αγορά εργασίας ο Covid.
Η πανδημία του κορονοϊού εισέβαλε στη ζωή μας και ανέτρεψε την καθημερινότητά μας. Το lockdown, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και η αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων, προκάλεσαν μεγάλη καθίζηση σε ορισμένα επαγγέλματα.
Κι όπως κάθε κρίση γεννά ευκαιρίες, έτσι και η επέλαση του Covid προκάλεσε αλματώδη ζήτηση σε κάποιους κλάδους επαγγελμάτων.
Θέλετε να μάθετε ποια επαγγέλματα θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλη ζήτηση τη νέα χρονιά;
Διαβάστε παρακάτω τις εκτιμήσεις μας για τα επαγγέλματα με ζήτηση το 2021.
Τα lockdown και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις ανάγκασαν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να μείνει σπίτι.
Το αποτέλεσμα; Οι online αγορές «πήραν φωτιά» και οι εταιρείες λιανικού εμπορίου και logistics δεν ήταν εύκολο να διαχειριστούν αυτήν την εκρηκτική άνοδο.
Σύμφωνα με το LinkedIn, οι προσλήψεις σε θέσεις σχετικές με το ηλεκτρονικό εμπόριο σημείωσαν αύξηση 73% το 2020, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
Φαίνεται, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη τάση θα συνεχιστεί και οι αγορές από e-shop θα μετατραπούν σε μόνιμη καταναλωτική συνήθεια.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής πωλήσεων της Google στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Μάλτα, ο όγκος πωλήσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% έως το 2025, σε σύγκριση με το 2020.
Τι σημαίνει αυτό; Θα αυξηθεί και η ζήτηση για επαγγέλματα που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως:
Η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε τεράστιες ανάγκες για νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ειδικότερα όσον αφορά τις μονάδες εντατικής θεραπείας και τα μικροβιολογικά εργαστήρια.
Επίσης, αύξησε τα επίπεδα στρες, μοναξιάς και θυμού, ανεβάζοντας τη ζήτηση για υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης.
Ταυτόχρονα, ζήτηση έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν και στο μέλλον, επαγγέλματα σχετικά με τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των χρόνια ασθενών.
Ενδεικτικά, ζήτηση αναμένεται να έχουν στην αγορά εργασίας επαγγέλματα όπως:
Κλεισμένος στο σπίτι λόγω της πανδημίας, ο κόσμος στράφηκε στο διαδίκτυο για να διασκεδάσει, να ενημερωθεί και κυρίως να επικοινωνήσει.
Social media και εφαρμογές instant messaging χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον, ενώ νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν την εμφάνισή τους.
Όπως ήταν φυσικό, οι επιχειρήσεις ακολούθησαν την τάση, με στόχο να προβάλλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, αλλά και να παραμείνουν σε επαφή με το κοινό τους.
Το αποτέλεσμα; Η ζήτηση για επαγγέλματα σχετικά με το digital marketing αυξήθηκε κατά 33% σε ένα χρόνο, σύμφωνα με το LinkedIn.
Καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ανακαλύπτουν τα οφέλη του digital marketing, αυξημένη θα είναι η ζήτηση για επαγγέλματα όπως:
Οι περισσότερες επιχειρήσεις και ανθρώπινες δραστηριότητες μεταφέρθηκαν στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Από την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση έως τις online πωλήσεις και τις διαδικτυακές συναντήσεις, η ανάγκη για υπηρεσίες πληροφορικής αυξήθηκε κατά κόρον.
Την ίδια ώρα, η πανδημία δημιούργησε ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση εγκληματικών δράσεων στον κυβερνοχώρο. Επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν την αυξημένη χρήση του διαδικτύου για να στοχεύσουν ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Ως αποτέλεσμα, αυξήθηκε και η ανάγκη για επαγγελματίες με ειδίκευση στον τομέα της ηλεκτρονικής ασφάλειας.
Με τον ερχομό του 5G και την ανάπτυξη εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας, θα συνεχίσει να υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας για τα παρακάτω επαγγέλματα:
Το δύσκολο στις μέρες μας δεν είναι να βρούμε πληροφορίες. Το δύσκολο είναι να ξεχωρίσουμε τις πληροφορίες που έχουν αξία μέσα στον τεράστιο όγκο δεδομένων που προσλαμβάνουμε καθημερινά.
Τα big data και η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο μέλλον.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα συγκεκριμένα εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο, η εφαρμογή τους δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα της υγείας.
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν όλες τις πτυχές της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας.
Δεδομένου ότι η ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί και προτεραιότητα της ΕΕ, θα λέγαμε ότι τα παρακάτω επαγγέλματα έχουν μέλλον:
Αυτές είναι οι εκτιμήσεις μας για το πώς θα κινηθεί η αγορά εργασίας το επόμενο διάστημα, μετά τις αλλαγές που επέφερε ο κορονοϊός.
Αν έχετε εμπειρία σε κάποιον από τους παραπάνω τομείς, εκμεταλλευτείτε αυτό το πλεονέκτημα στην αναζήτηση εργασίας και επικαιροποιήστε το βιογραφικό σας.