Ανθρωπινο Δυναμικο|5 ΛΕΠΤΑ

Βιογραφικό Σημείωμα: Συμβουλές για ένα αποτελεσματικό CV

Δημιουργήθηκε: 05/10/2020
Ανανεώθηκε: 07/10/2020

5 με 7 δευτερόλεπτα. Αυτός είναι ο μέσος χρόνος που έχετε στη διάθεσή σας για να κάνετε καλή εντύπωση με το βιογραφικό σας. Θέλετε να μάθετε πώς θα το πετύχετε;

Στις μέρες μας, η αναζήτηση εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο ανταγωνισμός τεράστιος. Ο μέσος εργοδότης αφιερώνει μόλις κάποια δευτερόλεπτα σε κάθε βιογραφικό για να αποφασίσει αν θα το απορρίψει ή όχι. Αυτή είναι η μία εκδοχή.

Η άλλη εκδοχή περιλαμβάνει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα διαλογής και λέξεις -κλειδιά που χρησιμοποιούνται για να βρεθούν οι πλέον κατάλληλοι υποψήφιοι μέσα από πληθώρα αιτήσεων.

Πώς, λοιπόν, μπορεί το βιογραφικό σας να ξεχωρίσει και να σας εξασφαλίσει μία συνέντευξη για τη θέση που σας ενδιαφέρει;

7+1 βήματα για ένα αποτελεσματικό βιογραφικό

  1. Να είστε σύντομοι και περιεκτικοί
  2. Προσαρμόστε το βιογραφικό σας ανάλογα με τη θέση εργασίας
  3. Γράψτε μία δυνατή εισαγωγική παράγραφο
  4. Χρησιμοποιήστε αριθμητικά δεδομένα
  5. Χρησιμοποιήστε σωστές λέξεις-κλειδιά
  6. Κάντε το βιογραφικό σας εμφανίσιμο
  7. Αποφύγετε συχνές παγίδες
  8. Ελέγξτε το βιογραφικό σας για πιθανά ορθογραφικά και συντακτικά λάθη

Η συγγραφή του κατάλληλου βιογραφικού είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχετε να αντιμετωπίσετε στην αναζήτηση εργασίας.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε οχτώ σημεία που πρέπει να προσέξετε κατά την προετοιμασία του βιογραφικού σας σημειώματος για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα:

1. Να είστε σύντομοι και περιεκτικοί

Καλό είναι ένα βιογραφικό να μην ξεπερνά σε έκταση τις δύο σελίδες A4. Η μόνη περίπτωση που δικαιολογείται μεγαλύτερο βιογραφικό είναι να κάνετε αίτηση για κάποια ακαδημαϊκή θέση ή για σπουδές. Αλλιώς, δύο σελίδες είναι αρκετές για να περιγράψετε στους υποψήφιους εργοδότες σας τα στοιχεία που σας κάνουν ιδανικό υποψήφιο για τη θέση.

Αν θέλετε να αναφερθείτε με περισσότερες λεπτομέρειες στην εργασιακή σας εμπειρία, υπάρχει πάντα το στάδιο της συνέντευξης!

2. Προσαρμόστε το βιογραφικό σας ανάλογα με τη θέση

Κάποιοι το θεωρούν σπατάλη χρόνου. Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν κάνει μεγάλη διαφορά. Μεγάλο λάθος! Η τροποποίηση του βιογραφικού σας ανάλογα με την εκάστοτε θέση εργασίας θα σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη συνέντευξη.

Κάντε μια έρευνα σχετικά με την επιχείρηση που σας ενδιαφέρει και διαβάστε προσεχτικά την αγγελία εργασίας. Ποιο είναι το προφίλ της εταιρείας; Τι δεξιότητες και εμπειρίες αναζητά για τη συγκεκριμένη θέση; Έχοντας αυτά τα στοιχεία στη διάθεσή σας, προσαρμόστε το βιογραφικό σας ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στο προφίλ εργαζόμενου που ψάχνει η επιχείρηση.

3. Γράψτε μια δυνατή εισαγωγική παράγραφο

Η προσωπική δήλωση ή personal statement είναι μια από τις πιο σημαντικές ενότητες του βιογραφικού σας . Πρόκειται στην ουσία για μια εισαγωγική παράγραφο 2-3 σειρών, στην οποία παρουσιάζετε τον εαυτό σας και τα στοιχεία που σας κάνουν ιδανικό υποψήφιο για τη συγκεκριμένη θέση.

Ναι, θεωρητικά η συνοδευτική επιστολή τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί. Σκεφτείτε, όμως, ότι ο υπεύθυνος επιλογής προσωπικού δε θα φτάσει ποτέ να διαβάσει την επιστολή σας, αν δεν ξεχωρίσει πρώτα το βιογραφικό σας.

4. Χρησιμοποιήστε αριθμητικά δεδομένα

Οι αριθμοί έχουν σημασία και τα μετρήσιμα αποτελέσματα είναι πιο χειροπιαστά. Μπορεί να ακούγεται βαρετό, αλλά η προσθήκη αριθμητικών δεδομένων κάνει το βιογραφικό σας πιο ελκυστικό.

Για παράδειγμα, αν στην προηγούμενη θέση σας ήσασταν πωλητής, δεν αρκεί απλά να γράψετε ότι αυξήσατε τις πωλήσεις. Μια τόσο γενική πληροφορία δε λέει και πολλά. Άλλωστε, υπάρχει περίπτωση να λέγατε ποτέ ότι μειώσατε τις πωλήσεις; Αντίθετα, το ότι αυξήσατε τις πωλήσεις κατά 30% μέσα σε τρεις μήνες είναι μια πληροφορία που κάτι δείχνει στον εν δυνάμει εργοδότη σας.

5. Χρησιμοποιήστε σωστές λέξεις-κλειδιά

Οι λέξεις-κλειδιά είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας για τη συγγραφή ενός σωστού βιογραφικού σημειώματος. Όταν η διαλογή βιογραφικών γίνεται χειροκίνητα, ο υπεύθυνος επιλογής προσωπικού «σκανάρει» τα βιογραφικά με το μάτι για να εντοπίσει λέξεις-κλειδιά σχετικές με τη θέση εργασίας.

Όταν το «ξεσκαρτάρισμα» είναι αυτοματοποιημένο, η μηχανή αναζήτησης θα ψάξει συγκριμένες λέξεις ή φράσεις που ο εργοδότης έχει ορίσει ως σημαντικές. Αν δεν τις βρει, το βιογραφικό σας δε θα περάσει ποτέ στην επόμενη φάση, ακόμα κι αν πληροίτε τυπικά όλες τις σχετικές προδιαγραφές. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, γιατί πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί σε αυτό το σημείο;

Βελτιστοποιήστε το βιογραφικό σας με τη χρήση των σωστών λέξεων-κλειδιών και αυξήστε τις πιθανότητες για μια συνέντευξη εργασίας!

6. Κάντε το βιογραφικό σας εμφανίσιμο

Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, λέει το ρητό. Τίποτα δε θα μπορούσε να ισχύει περισσότερο για την εικόνα του βιογραφικού σας σημειώματος! Η εμφάνιση ενός βιογραφικού αποκαλύπτει περισσότερα στοιχεία από ό,τι φαντάζεστε.

Σκεφτείτε το βιογραφικό ως το «διαφημιστικό μήνυμα» που έχετε ετοιμάσει για την προώθηση των προσόντων σας σε πιθανούς εργοδότες. Ένα βιογραφικό προσεγμένο, με bullet points και λευκό κενό χώρο γύρω από το κείμενο είναι μια ευχάριστη εικόνα για το μάτι του αναγνώστη.

Αντίθετα, ένα βιογραφικό με περίεργες γραμματοσειρές και πολλά χρώματα μπερδεύει το μάτι και δυσκολεύει την ανάγνωση. Υπάρχουν διάφορα πρότυπα βιογραφικών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για ένα καλό σχεδιαστικό αποτέλεσμα.

7. Αποφύγετε συχνές παγίδες

Μην προσπαθήσετε να εντυπωσιάσετε τον πιθανό εργοδότη σας συμπεριλαμβάνοντας πράγματα που δεν ισχύουν. Όπως λέει και η γνωστή παροιμία, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια…

Κοινώς, ακόμα κι αν καταφέρετε να ξεγελάσετε τον υπεύθυνο επιλογής προσωπικού και σας καλέσει σε συνέντευξη, οι μη αληθείς πληροφορίες του βιογραφικού σας θα αποκαλυφθούν στο επόμενο στάδιο. Δεν είναι κρίμα να χάσετε την εγκυρότητά σας και να κλείσετε την πόρτα σε μία πιθανή μελλοντική συνεργασία;

8. Ελέγξτε το βιογραφικό σας για πιθανά ορθογραφικά και συντακτικά λάθη

Άνθρωποι είμαστε και λάθη κάνουμε. Όταν, όμως, κάνουμε λάθη στο βιογραφικό που στέλνουμε για τη διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας αυτό κάτι δείχνει…

Αρχικά, δείχνει κακή χρήση γλώσσας και η καλή επικοινωνία (γραπτή και προφορική) είναι μια ικανότητα που οι περισσότερες θέσεις εργασίας ζητούν. Επιπλέον,  φανερώνει προχειρότητα και τσαπατσουλιά, χαρακτηριστικά που κανένας εργοδότης δεν αναζητά στους εργαζόμενους του.

Φυσικά κανένας υπεύθυνος επιλογής προσωπικού δε θα απορρίψει βιογραφικό για ένα typo. Ένα βιογραφικό, όμως, γεμάτο λάθη δημιουργεί τουλάχιστον την εντύπωση ότι ο υποψήφιος δεν ενδιαφέρεται και πολύ για τη συγκεκριμένη θέση. Γιατί, λοιπόν, να επιλέξει κάποιος αυτόν τον υποψήφιο;

Η συγγραφή ενός σωστού και αποτελεσματικού βιογραφικού σημειώματος είναι μια διαδικασία απαιτητική και χρονοβόρα. Όμως, με τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων, μπορεί να αποτελέσει το εισιτήριο που θα σας οδηγήσει στη δουλειά των ονείρων σας!

Θέλετε βοήθεια με το βιογραφικό σας; Κάντε κλικ και επικοινωνήστε μαζί μας για συμβουλές σε θέματα καριέρας.