Ανθρωπινο Δυναμικο|7 ΛΕΠΤΑ

Δημιουργία βιογραφικού σημειώματος βήμα-βήμα

Δημιουργήθηκε: 05/10/2020
Ανανεώθηκε: 07/10/2020

Αναζητάτε την πρώτη σας δουλειά; Ή μήπως θέλετε να κάνετε μια αλλαγή στην επαγγελματική σας πορεία;

Σε κάθε περίπτωση, ένα σωστά δομημένο βιογραφικό είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας κατά την αναζήτηση εργασίας.

Ποιες πληροφορίες, όμως, πρέπει να περιλαμβάνει ένα αποτελεσματικό βιογραφικό;

Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, σίγουρα θα βρείτε διάφορα πρότυπα βιογραφικών για να διαλέξετε. Υπάρχει, όμως, μια αναντιστοιχία στις πληροφορίες που ζητούν, καθώς και στη σειρά που τις παρουσιάζουν.

Αισθάνεστε μπερδεμένοι;

Μην ανησυχείτε! Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις ενότητες που πρέπει να περιλαμβάνει κάθε βιογραφικό, καθώς και τη σειρά με την οποία πρέπει να εμφανίζονται.

Βιογραφικό: Ποιες ενότητες πρέπει να συμπεριλάβετε

  • Προσωπικά στοιχεία
  • Προσωπική δήλωση
  • Εργασιακή εμπειρία
  • Εκπαίδευση και κατάρτιση
  • Δεξιότητες
  • Ενδιαφέροντα
  • Συστάσεις

Προσωπικά στοιχεία

Ακούγεται αυτονόητο. Κι όμως! Πολλά βιογραφικά δεν περιλαμβάνουν τα σωστά προσωπικά στοιχεία των ατόμων που τα υποβάλλουν.  

Αρχικά, να τονίσουμε ότι τα προσωπικά σας στοιχεία πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που θα διαβάσει ο υπεύθυνος επιλογής προσωπικού στο βιογραφικό σας.  Το όνομά σας και στοιχεία επικοινωνίας είναι πληροφορίες που πρέπει να εντοπίζονται με μια ματιά. Για αυτό ενδείκνυται να τα βάλετε στο πάνω μέρος του βιογραφικού.

Για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων, καλό είναι να αναφέρετε μόνο τα απολύτως απαραίτητα: ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας και e-mail.

Πληροφορίες όπως διεύθυνση κατοικίας, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση, εθνικότητα κτλ είναι προσωπικά δεδομένα που δε θα έπρεπε να παίζουν ρόλο στην επιλογή προσωπικού. Υπάρχουν περιπτώσεις, βέβαια, που η περιγραφή της θέσης εργασίας τα απαιτεί. Τότε, καλό είναι να τα βάλετε εφόσον τα πληροίτε.

Tip: Χρησιμοποιήστε ένα επαγγελματικό email. Δηλαδή ένα email με username το ονοματεπώνυμό σας. Αν δεν έχετε, είναι καιρός να φτιάξετε! Email τύπου sexymaria@hotmail.com ή paok13@gmail.com απαγορεύονται δια ροπάλου.

Προσωπική δήλωση

Η επόμενη ενότητα του βιογραφικού σας είναι η προσωπική δήλωση, ή στα αγγλικά personal statement. Συχνά φέρει τους τίτλους «Προσωπικό προφίλ», «Σχετικά με εμένα» ή «Περίληψη».

Πρόκειται στην ουσία για το ίδιο πράγμα. Μια εισαγωγική παράγραφος 2-3 σειρών όπου παρουσιάζετε εν συντομία τον εαυτό σας, τα προσόντα και επιτεύγματά σας.

Προσοχή! Αντί για προσωπική δήλωση, κάποια πρότυπα βιογραφικών προτείνουν την ενότητα «Στόχος». Από τη στιγμή που στέλνετε το βιογραφικό σας, ο προφανής σας στόχος είναι η διεκδίκηση της θέσης και της σχετικής εργασιακής εμπειρίας. Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν, να σπαταλήσετε χώρο στο βιογραφικό σας για κάτι που είναι αυτονόητο.

Η μόνη περίπτωση που χρειάζεται να συμπεριλάβετε το στόχο σας είναι όταν στέλνετε βιογραφικό χωρίς να υπάρχει ανοιχτή θέση εργασίας. Τότε, αναφέρετε σε μια πρόταση ποια θέση διεκδικείτε.

Tip: Στόχος σας είναι να προσελκύσετε το ενδιαφέρον του αναγνώστη άμεσα. Πώς θα το πετύχετε; Το μήνυμά σας πρέπει να είναι ξεκάθαρο και σύντομο. Μικρές προτάσεις, απλή δομή, σωστές λέξεις-κλειδιά. Στο τέλος, διαβάστε το κείμενο σας δυνατά. Έχει καλή ροή; Ακούγεται ευχάριστα ή μήπως κουράζει;

Εργασιακή εμπειρία

Η επαγγελματική εμπειρία είναι η ενότητα στην οποία θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο ο εν δυνάμει εργοδότης σας. Με αντίστροφη χρονολογική σειρά, δηλαδή από την πιο πρόσφατη θέση, επισημάνετε τις δουλειές που έχετε κάνει.

Σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να συμπεριλάβετε είναι ο τίτλος της θέσης, το όνομα της εταιρείας στην οποία εργαζόσασταν, καθώς και το χρονικό διάστημα απασχόλησης. Προαιρετικά, μπορείτε επίσης να γράψετε τον τόπο απασχόλησης, καθώς και να συμπεριλάβετε link στο website της επιχείρησης εφόσον υπάρχει.  

Επίσης, για κάθε θέση αναφέρετε συνοπτικά τις αρμοδιότητες και τα επιτεύγματά σας. Είναι σημαντικό να μην περιγράψετε απλά τα καθημερινά σας καθήκοντά, αλλά να αναφέρετε μετρήσιμα αποτελέσματα.

Τι κάνετε σε περίπτωση που δεν έχετε εργαστεί ξανά στο παρελθόν; Μπορείτε να παρουσιάσετε ως εργασιακή εμπειρία την πρακτική σας άσκηση, τη στρατιωτική σας θητεία, τυχόν εποχιακή απασχόληση ή ακόμα και εθελοντική εργασία.

Έχετε, αντίθετα, πλούσια εργασιακή εμπειρία; Για να κρατήσετε το μέγεθος του βιογραφικού σε λογικά επίπεδα, μπορείτε να επικεντρωθείτε σε θέσεις πιο σχετικές με εκείνη που στοχεύετε.

Tip: Χρησιμοποιήστε bullets για την περιγραφή των καθηκόντων σας σε κάθε θέση εργασίας. Επισημάνετε με έντονη γραφή λέξεις-κλειδιά και σημαντικά επιτεύγματα, ώστε να εντοπίζονται πιο εύκολα.

Εκπαίδευση και συνεχιζόμενη κατάρτιση

Με αντίστροφη χρονολογική σειρά, ξεκινώντας δηλαδή από το πιο πρόσφατο, αναφέρετε τους τίτλους σπουδών και τυχόν επιμορφωτικά σεμινάρια και προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης που έχετε πραγματοποιήσει.

Προσοχή να μην το παρακάνετε! Το Απολυτήριο Λυκείου μπαίνει σε περίπτωση που δεν υπάρχει ανώτερος τίτλος. Διαφορετικά, δεν είναι απαραίτητο. Όσον αφορά τα σεμινάρια, επιλέξτε μόνο αυτά που είναι σχετικά με τη θέση εργασίας.

Σε περίπτωση που έχετε παρακολουθήσει πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια ή προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης, καλό είναι να σπάσετε την ενότητα σε δύο: «Εκπαίδευση» και «Συνεχιζόμενη Κατάρτιση».

Για κάθε bullet αναφέρετε τίτλο σπουδών, το όνομα του εκπαιδευτικού ιδρύματος και τη χρονική περίοδο των σπουδών σας. Αν φοβάστε ότι με το να βάλετε ημερομηνίες θα πέσετε θύματα διακρίσεων λόγω ηλικίας, τότε απλά μην τις βάλετε.

Σε περίπτωση που τελειώσατε πρόσφατα με τις σπουδές σας και δε διαθέτετε σημαντική πείρα, τότε η συγκεκριμένη ενότητα μπορεί να προηγείται της εργασιακής εμπειρίας.

Tip: Αν έχετε συμμετάσχει σε προγράμματα κινητικότητας τύπου Erasmus ή έχετε παρακολουθήσει θερινά σχολεία στο εξωτερικό, μην ξεχάσετε να τα αναφέρετε. Η παραμονή σε μια ξένη χώρα καλλιεργεί χαρακτηριστικά προσωπικότητας που αναζητούν οι εργοδότες.

Δεξιότητες

Είτε το συνειδητοποιείτε είτε όχι, έχετε αποκτήσει πολλές δεξιότητες με την πάροδο των χρόνων. Κάποιες απτές, άλλες λιγότερο. Σε αυτήν την ενότητα, πρέπει να απαριθμήσετε τις top δεξιότητες που έχετε, σε συνάρτηση πάντα με τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει.

Δεν υπάρχει ένας «μαγικός» αριθμός για το πόσες δεξιότητες πρέπει να συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας. Κάποιοι μπορεί να βάλουν 3 με 10, άλλοι 20. Συνήθως, βέβαια, 9 δεξιότητες θεωρούνται αντιπροσωπευτικές. Το σημαντικό είναι οι δεξιότητες να ανταποκρίνονται στο προφίλ της συγκεκριμένης θέσης.

Για παράδειγμα, μια δεξιότητά σας μπορεί να είναι ότι μαγειρεύετε καταπληκτικά. Πολύ χρήσιμη δεξιότητα για την προσωπική σας ζωή. Για την επαγγελματική σας, όμως, είναι χρήσιμη μόνο αν η θέση αφορά εστιατόριο ή παροχή φροντίδας σε παιδιά και ηλικιωμένους.

Η ομαδοποίηση των δεξιοτήτων σας σε υποκατηγορίες θα σας βοηθήσει σίγουρα. Οι γλωσσικές δεξιότητες και οι ψηφιακές δεξιότητες είναι δύο υποκατηγορίες που καλό είναι να υπάρχουν σε κάθε βιογραφικό.

Tip: Μελετήστε την περιγραφή της θέσης εργασίας. Τι είδους ικανότητες ζητάει; Κάντε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο. Ποιες λέξεις-κλειδιά χρησιμοποιούνται περισσότερο για να περιγράψουν σχετικές θέσεις; Αυτή είναι η ευκαιρία να βελτιστοποιήσετε το βιογραφικό σας για να περάσει τα συστήματα αξιολόγησης υποψηφίων.

Ενδιαφέροντα

Μια ενότητα που συχνά παραβλέπετε. Κι όμως, τα προσωπικά ενδιαφέροντα και χόμπι μπορεί να δώσουν στους υπεύθυνους επιλογής προσωπικού κάποια στοιχεία για τις δεξιότητες και την προσωπικότητά σας.

Για παράδειγμα, αν το χόμπι σας είναι το ποδόσφαιρο και είστε αρχηγός ερασιτεχνικής ομάδας, τότε καλό είναι να το αναφέρετε. Οι ηγετικές ικανότητες είναι στοιχείο που ζητούν αρκετοί εργοδότες.

Από την άλλη, το διάβασμα, η έξοδος με φίλους και το σινεμά δεν είναι χόμπι, αλλά τρόποι ψυχαγωγίας. Υπό αυτήν την έννοια, δεν υπάρχει λόγος να βρίσκονται στο βιογραφικό σας.

Το αν θα αναφέρετε ενδιαφέροντα και χόμπι στο βιογραφικό σας σημείωμα είναι καθαρά προσωπική απόφαση. Η επιλογή σας πρέπει να βασίζεται σε δύο παράγοντες: στην εργασιακή σας εμπειρία και στη σχέση που έχει το χόμπι σας με το αντικείμενο εργασίας.

Αν έχετε μεγάλη εργασιακή εμπειρία, καλύτερα να δώσετε έμφαση σε δεξιότητες που αποκτήθηκαν μέσα στον επαγγελματικό σας βίο. Από την άλλη, αν δεν έχετε εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο και το χόμπι σας είναι σχετικό, τότε σίγουρα πρέπει να το συμπεριλάβετε.

Tip: Προτού προσθέσετε χόμπι και ενδιαφέροντα στο βιογραφικό σας, σκεφτείτε τι προσπαθείτε να επικοινωνήσετε στους πιθανούς εργοδότες σας. Επιπλέον, κάντε μια έρευνα για την εταιρεία που σας ενδιαφέρει. Καλλιεργεί μια εργασιακή κουλτούρα που ενθαρρύνει δραστηριότητες και ενδιαφέροντα εκτός του χώρου εργασίας;

Συστάσεις

«Συστάσεις διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν.» Κάπως έτσι κλείνει η πλειονότητα των βιογραφικών. Θα έπρεπε όμως;

Σε περίπτωση που η αγγελία εργασίας ζητάει ξεκάθαρα συστάσεις, το να γράψετε την παραπάνω φράση είναι μεγάλο λάθος. Οι υπεύθυνοι επιλογής προσωπικού περιμένουν να βρουν στο βιογραφικό σας τα στοιχεία επικοινωνίας των ατόμων που μπορούν να εγγυηθούν για το αποτέλεσμα της δουλειάς σας και το χαρακτήρα σας.

Συμπεριλάβετε 2-3 άτομα που έχουν συμφωνήσει εκ των προτέρων να δώσουν συστάσεις. Ιδανικά, σας έχουν δώσει ήδη και συστατική επιστολή. Για κάθε άτομο, συμπεριλάβετε τις παρακάτω πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, φορέα απασχόλησης, τηλέφωνο εργασίας, email εργασίας.

Αν πάλι η αγγελία εργασίας δε ζητά ρητά συστάσεις, μπορείτε να παραλείψετε τη συγκεκριμένη ενότητα. Θεωρείται αυτονόητο ότι αν σας ζητηθεί, θα έχετε διαθέσιμες συστάσεις από προηγούμενους εργοδότες.  

Tip: Αν χρειάζεται να συμπεριλάβετε συστάσεις και έχετε εύρος επιλογής, βάλτε τα άτομα που μπορούν να δώσουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις δεξιότητές σας για τη θέση που στοχεύετε.

Τελευταίο βήμα πριν πατήσετε το κουμπί της αποθήκευσης και στείλετε το βιογραφικό σας; Γραμματικός και συντακτικός έλεγχος. Διαβάστε το βιογραφικό σας πολλές φορές και προσεχτικά για τυχόν λάθη. Αν έχετε μάλιστα τη δυνατότητα, δώστε το και σε κάποιον άλλο να το διαβάσει.

Καλό είναι επίσης να στείλετε το βιογραφικό σας (σε μορφή pdf) μαζί με μια συνοδευτική επιστολή, είτε το ζητάει η αγγελία εργασίας είτε όχι.

Ετοιμάζετε το βιογραφικό σας και θέλετε βοήθεια; Επικοινωνήστε μαζί μας για συμβουλές σε θέματα καριέρας.