Λογιστικα, Φορολογικα και Εργατικα|4 ΛΕΠΤΑ

Δώρο Χριστουγέννων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δημιουργήθηκε: 30/11/2020
Ανανεώθηκε: 17/12/2020

Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει αρχίσει και μια ερώτηση απασχολεί το μυαλό όλων: Πότε καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων;

Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον επονομαζόμενο 13ο μισθό και τι αλλαγές προβλέπονται στην πληρωμή του λόγω Covid.

Τι είναι το Δώρο Χριστουγέννων

Το δώρο Χριστουγέννων είναι ένας επιπλέον μισθός που δίνεται στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Γνωστό και ως 13ος μισθός, καταβάλλεται στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με σύμβαση εργασίας ενεργή ή σε αναστολή κατά το διάστημα 1 Μαΐου-31 Δεκεμβρίου.

Δώρο Χριστουγέννων – Πώς υπολογίζεται

Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται αναλογικά με τις ημέρες εργασίας κατά το διάστημα 1 Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου.

Κάποιος που εργάστηκε ολόκληρο το διάστημα, θα πάρει ολόκληρο δώρο, δηλαδή 25 ημερομίσθια ή έναν μισθό*.

Αντίθετα, κάποιος που εργάστηκε για μικρότερο διάστημα, θα πάρει μέρος από το δώρο, ανάλογα με τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος θα λάβει 2 ημερομίσθια ή 2/25 του μηναίου μισθού για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες εργασιακής σχέσης*.

Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δε λαμβάνονται υπόψιν όλες ανεξαιρέτως οι ημέρες κατά τον υπολογισμό του δώρου.

Συγκεκριμένα, δεν υπολογίζονται τα εξής:

  • χρονικό διάστημα άδειας άνευ αποδοχών,
  • ημέρες ασθένειας για τις οποίες ο εργαζόμενος έλαβε επιδότηση από τον ΕΦΚΑ,
  • ειδική άδεια προστασίας μητρότητας (6μηνο ΟΑΕΔ), και
  • ημέρες αδικαιολόγητης απουσίας και απεργιών.

Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με το είδος της εργασιακής σχέσης.

* Το τελικό ποσό υπολογίζεται επί του συντελεστή 1.04166. Για ακριβή υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων σας, επικοινωνήστε με έναν λογιστή.

Υπολογισμός δώρου Χριστουγέννων – φόρμα ΚΕ.Π.Ε.Α.

Θέλετε να υπολογίσετε στα γρήγορα και κατά προσέγγιση το δώρο που δικαιούστε για τα Χριστούγεννα;

Ρίξτε μια ματιά στη φόρμα του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕ.Π.Ε.Α.) της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.

Το μόνο που χρειάζεται να συμπληρώσετε είναι οι μικτές σας αποδοχές και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Δώρο Χριστουγέννων – Πότε μπαίνει

Οι εργοδότες οφείλουν να καταβάλλουν το δώρο Χριστουγέννων έως τις 21 Δεκεμβρίου το αργότερο.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας για να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Επίσης, έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Δώρο Χριστουγέννων 2020 – Τι αλλαγές φέρνει ο Covid;

Το 2020 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά από πολλές απόψεις. Η πανδημία Covid επέφερε σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά και, όπως είναι φυσικό, αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν και το δώρο Χριστουγέννων.

Οι αλλαγές αφορούν τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή για κάποιο χρονικό διάστημα από την 1η Μαΐου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα λάβουν το δώρο τους σε δύο έως και τρεις δόσεις. Ένα ποσό θα πληρωθεί από τους εργοδότες και το υπόλοιπο από το κράτος. (ΚΥΑ 51083/2612/11.12.2020)

Ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει έως τις 21 Δεκεμβρίου το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στον χρόνο, κατά τον οποίο η σύμβαση εργασίας ήταν ενεργή. Το ποσό θα υπολογιστεί με βάση τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου.

Από την πλευρά του, το κράτος θα πληρώσει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στη χρονική περίοδο της αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Ο υπολογισμός θα γίνει με βάση το ποσό της ειδικής αποζημίωσης. Για τον Νοέμβριο, βάση υπολογισμού θα είναι τα 800€, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες τα 534€.

Το κράτος θα καταβάλει το ποσό απευθείας στους λογαριασμούς IBAN των εργαζομένων μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Το ποσό που αφορά αναστολές από τις 1 Μαΐου έως τις 30 Νοεμβρίου, θα καταβληθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου. Για τις αναστολές του Δεκεμβρίου, η αναλογία δώρου θα καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Η ίδια φόρμουλα θα χρησιμοποιηθεί και για την καταβολή του δώρου των εργαζομένων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

Δώρο Χριστουγέννων 2020 από ΟΑΕΔ

Η πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ αναμένεται να ξεκινήσει στις 7 Δεκεμβρίου και να ολοκληρωθεί στις 6 Ιανουαρίου.

Το δώρο θα καταβληθεί σε επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Η πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα γίνει αυτόματα, χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια από την πλευρά των δικαιούχων.

Δώρο Χριστουγέννων – Συχνές ερωτήσεις

Σε αυτήν την ενότητα, δίνουμε απαντήσεις σε κάποιες από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων.

“Δικαιούμαι δώρο Χριστουγέννων σε περίπτωση απόλυσης ή παραίτησης;”

Όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με εξαρτημένη σχέση εργασίας δικαιούνται δώρο, εφόσον εργάστηκαν κατά το διάστημα 1 Μαΐου-31 Δεκεμβρίου.

Εφόσον είχατε εργαστεί κατά το συγκεκριμένο διάστημα τουλάχιστον 2 ημέρες, τότε δικαιούστε δώρο Χριστουγέννων, ανεξάρτητα από το αν απολυθήκατε ή παραιτηθήκατε.

“Με βάση ποιες αποδοχές υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων;”

Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις τακτικές αποδοχές του εργαζόμενου κατά την 10η Δεκεμβρίου.

Αν η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές κατά την ημέρα λύσης της εργασιακής σχέσης.

“Είμαι εργαζόμενος μερικής απασχόλησης. Τι δώρο δικαιούμαι;”

Εργαζόμενοι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, δηλαδή άτομα που εργάζονται καθημερινά με μειωμένο ωράριο, δικαιούνται να λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος πλήρης απασχόλησης.

Αυτό που διαφέρει είναι ότι το δώρο υπολογίζεται με βάση τις μειωμένες αποδοχές και ανάλογα πάντα με τον χρόνο απασχόλησης κατά το διάστημα 1 Μαΐου-31 Δεκεμβρίου.

“Απασχολούμαι με εκ περιτροπής εργασία. Τι δώρο δικαιούμαι;”

Άτομα που απασχολούνται σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή εργάζονται με πλήρες ωράριο ανά ημέρα, αλλά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα, θα πάρουν ως δώρο κατά προσέγγιση 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιθέντα ημερομίσθια.

“Κάνω πρακτική άσκηση. Δικαιούμαι δώρο για τα Χριστούγεννα;”

Άτομα που εργάζονται στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης δε δικαιούνται δώρα εορτών, καθώς η απασχόλησή τους δε θεωρείται εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Συμβουλές από έμπειρο λογιστή