Επικαιροτητα|3 ΛΕΠΤΑ

Μείωση ενοικίου: Γιατί καθυστερεί η αποζημίωση

Δημιουργήθηκε: 18/02/2021
Ανανεώθηκε: 19/02/2021

Είστε ιδιοκτήτης ακινήτου και έχετε προχωρήσει σε μείωση ενοικίου λόγω κορονοϊού, αλλά δεν έχετε λάβει ακόμα αποζημίωση απ’ το κράτος;

Αρχικά, δεν είστε ο μόνος. Περίπου 79.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση COVID το διάστημα Μαρτίου-Αυγούστου 2020, δεν έχουν αποζημιωθεί μέχρι σήμερα.

Την ίδια ώρα, καθυστερήσεις καταγράφονται και στην πληρωμή των αποζημιώσεων για τους υπόλοιπους μήνες.

Ο υπάρχον σχεδιασμός προβλέπει να δοθούν οι αποζημιώσεις ως εξής:

  • Τέλη Φεβρουαρίου να δοθούν οι αποζημιώσεις για τα ενοίκια του Δεκεμβρίου.
  • Αρχές Μαρτίου να δοθούν οι αποζημιώσεις για τα ενοίκια του Ιανουαρίου.
  • Αρχές Απριλίου να πιστωθούν τα ενοίκια του Φεβρουαρίου.

Ποια λάθη, όμως, μπορούν να καθυστερήσουν την πληρωμή και για ποιους λόγους μπορεί να απορριφθεί μια δήλωση COVID;

Δηλώσεις COVID – Λόγοι απόρριψης της αίτησης

Μετά από έλεγχο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) απέρριψε 79.306 δηλώσεις COVID από τις 338.528 που υπεβλήθησαν στο διάστημα Μαρτίου-Αυγούστου 2020.

Ήδη ξεκίνησε η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, τα οποία ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι δε δικαιούνται την κρατική αποζημίωση για τη μείωση ενοικίου.

Συγκεκριμένα, μετά από εκτεταμένες διασταυρώσεις και πρόσθετες διευκρινήσεις, η ΑΑΔΕ απέρριψε:

  • 45.783 αιτήσεις γιατί ο μισθωτής επαγγελματικής στέγης δεν ήταν πληττόμενος
  • 28.981 αιτήσεις γιατί δεν υπήρχε αναστολή εργασίας για τον εργαζόμενο
  • 4.791 αιτήσεις γιατί είχε δηλωθεί επαγγελματική χρήση από μη επιτηδευματία ή επιχείρηση

Τέλος, αρκετές ήταν και οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν, γιατί αφορούσαν υπεκμισθώσεις ακινήτων.

Μείωση ενοικίου – Λάθη που καθυστερούν την αποζημίωση

Την ίδια στιγμή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) εξέδωσε οδηγίες για λάθη που παρεμποδίζουν την καταβολή της αποζημίωσης.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι το σοβαρότερο πρόβλημα  εξακολουθεί να είναι η αδυναμία κατάθεσης των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Το πρόβλημα δεν έγκειται τόσο στην ανυπαρξία δηλωμένου τραπεζικού λογαριασμού, όσο στη μη τήρηση των κανόνων που διέπουν το είδος και την κατάσταση των λογαριασμών αυτών.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, αυτά είναι τα πέντε βασικά λάθη των ιδιοκτητών ακινήτων:

1ο λάθος: Δεν έχει δηλωθεί ο τραπεζικός λογαριασμός στο TaxisNet

Δικαιούστε να εισπράξετε αποζημίωση λόγω μείωσης ενοικίων στα ακίνητα που διαθέτετε και έχετε καταθέσει σχετική δήλωση COVID;

Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταχωρήσει το πλήρες IBAN του λογαριασμού κατάθεσης στη σελίδα του δικαιούχου στο TaxisNet, στην αριστερή στήλη «My Taxis Net» και στο παράθυρο «Δήλωση Λογαριασμού – IBAN».

Έστω και καθυστερημένα, μπορείτε να γνωστοποιήσετε στην ΑΑΔΕ τον τραπεζικό σας λογαριασμό για να εισπράξετε το ποσό που δικαιούστε.

2ο λάθος: Έχετε δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό με πάνω από δύο δικαιούχους

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ 1019/20), δε γίνεται κατάθεση χρημάτων σε κοινούς λογαριασμούς με πάνω από δύο δικαιούχους, ακόμα κι αν το όνομα του δικαιούχου της αποζημίωσης είναι πρώτο.

3ο λάθος: Έχετε δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο το όνομα σας εμφανίζεται τρίτο

Το όνομα του εκμισθωτή-δικαιούχου της αποζημίωσης πρέπει να είναι πρώτο ή δεύτερο στον δηλωμένο τραπεζικό λογαριασμό. Αυτό σχετίζεται και με το γεγονός ότι ο τραπεζικός λογαριασμός δεν πρέπει να έχει πάνω από δύο δικαιούχους.

4ο λάθος: Έχετε δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό σε αλλοδαπή τράπεζα

Η κατάθεση της αποζημίωσης σε τράπεζα του εξωτερικού δεν προβλέπεται. Οπότε, βεβαιωθείτε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός που έχετε δηλώσει έχει ανοιχθεί σε ελληνική τράπεζα και το IBAN του ξεκινάει από GR.

5ο λάθος: Έχετε δηλώσει μη ενεργό τραπεζικό λογαριασμό

Ο δηλωμένος τραπεζικός λογαριασμός θα πρέπει να είναι ενεργός. Ένας λογαριασμός χαρακτηρίζεται ως «αδρανής», όταν δεν έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές με άμεση χρέωση για 24 συνεχόμενους μήνες. Ωστόσο, λογαριασμοί προθεσμιακών καταθέσεων δε θεωρούνται αδρανείς.

Σε περίπτωση που ο λογαριασμός σας έχει χαρακτηριστεί ως αδρανής, θα χρειαστεί να στείλετε αίτηση στην τράπεζα για επικαιροποίηση στοιχείων.  

Χρειάζεστε άμεσα ένα λογιστή; Επικοινωνήστε μαζί μας